Sunday , 9 August 2020
Home » Научи повече за.. » Псориатичен артрит и витамин D
витамин D и артрит

Псориатичен артрит и витамин D

Ако имате псориатичен артит, сте до болка запознати с проявите му – болезнени и схванати стави, зачервявания, болки. Може би сте чували, че хората с това състояние имат ниски нива на витамин D. В американско изследване от 2015 година открили, че около 40% от участниците със заболяването са имали недостиг на това вещество.

Експертите смятат, че може би възпаленията са замесени. Автоимунните заболявания като псориатичен артрит включват възпалителни процеси, обяснява д-р Васеем Мир, ревматолог от Ню Йорк. “Смятаме, че възпаленията причиняват понижаването на витамин D в организма. Тогава в организма има достатъчно от това вещество, но то не се обработва правилно”.

Звучи логично. Тялото има нужда от витамин D, за да абсорбира калция. И двете вещества са необходими за здрави кости. Витамин D освен това спомагат за правилното функциониране на имунната система. А псориатичният артрит повлиява както на нея, така и на костите.

Може ли лечение с витамин D да помогне?

Правени са проучвания, които потвърждават, че лечение с витамина помага за облекчаване на болки в ставите при хора с псориатичен артрит. И въпреки че свободно можете да консумирате богати на него продукти, е малко вероятно само с тях да преодолеете дефицита. По-добро лечение се постига с хранителни добавки. Ако имате псориатичен артрит, говорете с доктора си, за да определите кои са подходящи за вас.

Друг прилаган метод е фототерапията – внимателно излагане на ултравиолетови лъчи. Но все още няма достатъчно категорични изследвания, за да може да се препоръча на пациенти.

Все пак трябва да внимавате. Възможно е и да приемете твърде много витамин D. Това води до натрупване на калций в кръвта, а то – до гадене, повръщане, проблеми с бъбреците. Не забравяйте златното (в този случай слънчево) правило: говорете с лекаря си, за да предприемете за вас лечение.

Източник: health.com

Прочети също

ROVATEN-3D-2

Роватен – по-бързо възстановяване след химио и лъчетерапия

ROVATEN е нова хранителна добавка, която намалява страничните ефекти от лечение с лъчетерапия и химиотерапия ...