Monday , 10 August 2020
Home » Здравна енциклопедия » Заболявания » Множествена склероза
множествена склероза

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е хронично заболяване, засягащо централната нервна система. При него е възпалена и нарушена миелиновата обвивка на аксоните. Това затруднява мозъка да изпраща сигнали към останалата част от тялото.

Основни видове

Пристъпно-ремитентна МС (ПРМС)

Тя включва ясни пристъпи на болестта, последвани от ремисии. По време на ремисия симптомите са леки (или липсващи) и няма прогресия на заболяването. ПРМС е най-често срещаната форма на множествена склероза.

Клинично-изолиран синдром

Клинично-изолираният синдром включва един епизод на симптоми, които са вследствие на демиелинация в централната нервна система. Епизодът продължава поне 24 часа.

Двата типа епизоди са монофокални и мултифокални. Монофокален означава, че едно поражение причинява един симптом. При мултифокалния има повече от едно поражение и повече от един симптом.

Въпреки че тези симптоми са характерерни за МС, те не са достатъчни, за да се определи диагноза.

Първично-прогресивна МС (ППМС)

Неврологичната функция прогресивно се влoшава от началото на симптомите, ако имате ППМС. Все пак,  може да се появят кратки периоди на стабилност.

Пристъпно-прогресивна МС е термин, който преди е използван за прогресивна МС с ясни пристъпи. Сега тя е наричана ППМС. Използват се думите “активна” и “неактивна” за да се определи действието на болестта.

Вторично-прогресивна МС (ВПМС)

ВПМС се проявява, когато ПРМС премине в прогресивна форма. Все още може да имате ясни пристъпи и постепенно влошаване на функциите на организма.

Симптоми

Хората с множествена склероза изпитват широк спектър от симптоми. Заради природата на заболяването, то варира при различните пациенти. Тежестта на симптомите може да се променя от година на година, месец на месец или дори всеки ден.

Два от най-често срещаните симптоми са отпадналост и трудно ходене.

Около 80 процента от хората с множествена склероза споделят, че чувстват отпадналост. Тя не е просто чувство на умора. Може да стане твърде силна и да повлияе на способността да работите и изпълнявате ежедневни задачи.

Трудността при ходене може да се прояви по редица причини. Една от тях е отпадналостта, ето някои от другите:

  • скованост в краката и стъпалата
  • трудно запазване на баланс
  • слабост в мускулите

Други често срещани симптоми на МС включват:

  • проблеми с говора
  • тремор
  • когнитивни проблеми, трудна концентрация, влошена памет
  • остра или хронична болка

Лечение

Няма пълно лечение на множествената склероза, но съществуват много опции за поддържане на добро състояние.

Ако имате ПРМС, може да изберете едно от модифициращите болестта лекарства. Те намалят прогресията на състоянието и понижават честотата на пристъпите. Инжектират се глатирамер (Копаксон, Глатопа) или бета-интерферони като Авонекс, Бетасерон, Екставиа, Ребиф.

Оралните лекарства за ПРМС включват диметил фумарат(Tecfidera), финголимод (Gilenya), терифлуномид(Aubagio).

Медикаментите, използвани за интравенозна инфузия при ПРМС, са алемтузумаб(Lemtrada), натализумаб (Tysabri) и митоксантрон (Novantrone).

Тъй като заболяването е различно за всеки, лечението зависи от специфичните симптоми.

 

Източник: healthline.com; Снимка: healthcare-world.com

Прочети също

84607395_853475431779815_3966976526393540608_n

6 лесни трика за по-добър външен вид

Има много лесни начини, за да подобрите външния си вид. От вас зависи само да ...