Sunday , 9 August 2020
Home » Научи повече за.. » Помага ли лимоновата вода при отслабване?
лимонова вода

Помага ли лимоновата вода при отслабване?

Лимоновата вода е популярна напитка за отслабване, благодарение на звезди като Гуинет Полтроу и Миранда Кер. Привържениците ѝ твърдят, че тя отмива токсините от организма, намаля апетита и променя храносмилателните процеси, така че да блокира абсорбацията на мазнини.

Проблемът е, че не е точно така. Всъщност, лимоновата вода не включва най-ефективната част на плода.

Манията по напитката се заражда от едно японско проучване от 2008 година. То свързва съдържащите се в лимона полифеноли (микронутриенти с антиоксидантни свойства) с по-малко натрупване на килограми и подобрен метаболизъм на мазнините. Възможно е, казва екипът, тези вещества да стимулират черния дроб да произвежда ензими, които блокират абсорбацията на хранителни мазнини.

Този тип проучвания е като ракетно гориво за тези, които искат да рекламират нова “чудодейна” храна. Но има доста проблеми с такъв оптимизъм. Първо, проучването е било върху мишки. И няма категорични изследвания, които показват, че пиенето на лимонова вода може да спомогне за загубата на килограми при хората. Това казва по темата Дана Хънс, старши диетолог от Университета в Калифорния.

Друг проблем е, че лимоновата вода използва сока, а не кората. Опитните мишки в проучването са яли диета с лимонови кори – мястото, което съдържа повечето полифеноли на лимоните. Въпреки че много отдадени фенове на напитката може да настъргват малко във водата си, това е нищо в сравнение с количеството, консумирано от мишките.

Разбира се, лимонът е здравословен, ако се консумира в умерени количества. Той е добър източник на витамин C, а някои проучвания свързват ниските му нива със затлъстяване. Но не можем да кажем категорично, че приемането му води до отслабване.

Пектинът, вид фибри в лимоните, също е свързван със загубата на тегло. “Пектинът може да понижи лошия холестерол и има противовъзпалителни свойства”, казва д-р Бахрам Арджманди, професор по хранене в Университета във Флорида. “Той също може да предотврати абсорбацията на мазнини и да регулира инсулиновата резистентност”. Но повечето пектин идва от месестата част на плода, не от сока. По-добре да хапнете една ябълка. “Ще трябва да изядете доста лимони, за да усетите ползите”, казва д-р Аджманди. А това съвсем не е практично.

Засега е ясно: погълването на чаша-две лимонова вода няма да осигури много ползи. “Лимоновата вода не е чудодеен продукт”, казва по темата Елизабет Деджулиус, диетолог.

Но все пак напитката може да помогне непряко за отслабването. Едното нещо е, че жаждата често е бъркана с глад. Много хора намират обикновената вода за твърде “скучна” и трудна за приемане в големи количества. Затова добавянето на лимон към нея може да ги накара да пият повече, да са по-хидратирани и по този начин да ограничат приема на храна, причинен от жажда. Дехидратацията също забавя метаболизма, което в дълъг план може да доведе до наддаване.

Изводът? Ако замените газираните напитки с лимонова вода, със сигурност ще имате много ползи. Разбира се, ако не добавяте към нея твърде много захар. Но ако търсите наистина ефективни средства за остлабване, лимоновата вода може би не е най-правилното.

Източник: health.com

Прочети също

ROVATEN-3D-2

Роватен – по-бързо възстановяване след химио и лъчетерапия

ROVATEN е нова хранителна добавка, която намалява страничните ефекти от лечение с лъчетерапия и химиотерапия ...