Sunday , 9 August 2020
Home » Научи повече за.. » Лесен трик за по-добра памет
трик за запомняне

Лесен трик за по-добра памет

Всички сме виждали “шампионите на паметта” – хората, които запомнят и рецитират дълъг списък от имена, числа, карти, какво ли не. Сигурно сте си казвали “Искаше ми се и аз да го мога”. Е, имаме добри новини – можете. Един лесен мнемоничен способ, използван от  шампионите по памет, може да бъде научен и осъвършенстван и от нас, “обикновените” хора. Това гласи скорошно проучване.

Трикът е познат като метод на лоци (loci е латинската дума за места). Той представлява свързване на всяко нещо, което трябва да запомните, с образа на обект от познат път – например до магазина или работа. Един предмет за запомняне – едно място. Последователността от предмети образува маршрут. Когато “изминете” този път в ума си не само по-лесно ще запаметите, но и ще засилите областите от мозъка, които отговарят за паметта.

За своето изследване учените са направили ядрено-магнитен резонанс на 17 шампиони по памет и 51 човека без специални умения. После са ги изправили едни срешу други в списък от 72 думи. След 20-минутна подготовка шампионите са успели да познаят средно по 71 думи, а другите – около 40.

Учените разделили “обикновените” хора на три групи. Едната е прилагала метода на лоци, втората друг вид упражнения за памет, а третата – никакви.

Тествали ги отново след шест седмици. Групата с метода на лоци показала драстично подобрение. Те запомнили почти толкова думи, колкото и шампионите по памет! Дори четири месеца след завършването на тренировката, те показали сходни резултати.

Проучването предполага, че нямате нужда от велик талант, за да станете шампион по памет – само достатъчни тренировки. И това е трвнировка, която всеки може да прави. Методът е наличен в memocamp.com – уебсайт, който предлага различни упражнения за паметта (има и безплатни).

За съжаление, казва водещият на проучването Мартин Дреслер, това умение може и да не доведе до по-добра памет в другите области на живота. “Когато не обръщат внимание и не прилагат активно мнемоничния метод, дори шампионите по памет си забравят ключовете или имената на приятели”.

Все пак това е нещо повече от трик, който да показвате на партита. Може да прилагате метода на лоци и за учене за изпити, например.

Искате ли още един начин за лесно запомняне? Разгледайте нашите хранителни добавки за нервна система и памет.

Източник: heatlth.com

Прочети също

ROVATEN-3D-2

Роватен – по-бързо възстановяване след химио и лъчетерапия

ROVATEN е нова хранителна добавка, която намалява страничните ефекти от лечение с лъчетерапия и химиотерапия ...