Sunday , 9 August 2020
Home » Научи повече за.. » Зумба – отслабваш, докато се забавляваш
зумба

Зумба – отслабваш, докато се забавляваш

Зумба се заражда в Колумбия през 90-те. Всичко става почти случайно: един инструктор забравил да донесе обичайната музика, затова грабнал няколко латино албума от колата. Пробвал да премине ограниченията на традиционната тренировка и… започнал да танцува. Класът му го последвал, потейки се под ритмите на салса и румба. Всички се влюбили.

Оттогава насам зумба се е наложила по-скоро като забавление, отколкото тренировка. Всъщност, някои проучвания показват, че тя е идеалната тренировка за хора, които не обичат упражненията толкова много.

Един клас по зумба е като всяка друга тренировка с инструктор, но с малко прости танцови движения, наблягащи на бедрата и стъпките. Тези движения допринасят за качествено изпотяване, казва Джон Порцари, професор по спортни науки от Университета в Уисконсин. Той и колегите му анализирали група жени, редовно посещаващи зумба. Открили, че 40-минутна тренировка изгаря около 370 калории – малко повече от девет калории на минута. Грубо казано, това е същото количество, което ще изразходвате с бавно бягане или колоездене за същото време.

Хората от групата определено са се старали. “Открихме, че са тренирали при почти 80% от максималния пулс и 60% от максималната консумация на кислород.” – казва Порцари – “Зумбата е доста добра тренировка – подобна на средно натоварени упражнения като степ аеробика или кардио кикбокс”.

Но това не е най-впечатляващата част от зумба. Най-интересно при тази тренировка-танц е колко много тя допада на хора, които не обичат натоварванията. Проучване на Американския журнал по здравословно поведение показва, че щом жените с диабет тип 2 и затлъстяване правили зумба три пъти седмично за 4 месеца, загубили средно по 1 килограм и намалили мазнините си с 1%.

По-важното е, че те толкова харесали зумбата, че са я направили навик. Това е нещо нетипично за аеробична тренировка. След края на проучването повечето от участниците продължили да ходят на зумба” – казва съавторът Джейми Купър, професор от Университета в Джорджия. “Изглежда, че повечето са се забавлявали, направили са приятели и не са усетили зумба като нещо твърде тежко”.

Тази “тренировка под прикритие” има уникални ползи за физическото и психическото здраве. Друго проучване свързва типичните ѝ движения с подобряване на силата на коремните мускули и баланса при по-стари жени с наднормено тегло. След само осем седмици, качеството на живот на участничките се е покачило с 9%, а самочувствието – с 16%. Подобно проучване доказало, че хората, които я практикуват, се чувстват по-независими и целеустремени.

Независимо каква е причината – интерес, грижа за тялото или за духа – опитайте зумба. В по-големите български градове вече има класове и школи. Може да пробвате и у дома… или поне да погледате. Ето едно популярно зумба видео, което ще ви разгрее и зареди :)

Може да се погрижите за фигурата си и по други начини. Разгледайте нашите добавки за отслабване.

 

Източник: health.com

Прочети също

ROVATEN-3D-2

Роватен – по-бързо възстановяване след химио и лъчетерапия

ROVATEN е нова хранителна добавка, която намалява страничните ефекти от лечение с лъчетерапия и химиотерапия ...