Поръчка по телефона

0888 / 02 54 54

Назад

Thyrohelp 30 capsules Naturpharma / Тирохелп 30 капсули Натурфарма

Арт. No. 10013003
29.60 лв. (с ДДС)
  бр Поръчка без регистрация
Направи запитване Купи на изплащане
Виж всички от Naturpharma ›
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка

Информация

Тирохелп е хранителна добавка със специално създадена формула, включваща аминокиселината L-тирозин, цинк, селен, витамин D и стандартизиран екстракт от куркума, която допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и имунната система.

Това е първата формула от подобен тип в България. Нейните съставки са подбрани заради високия профил на безопасност, натуралния произход и солидните доказателства за ефективност. Всяка една от тях поотделно е често препоръчвано от специалистите и предпочитано от пациентите средство в борбата с един все по-често срещан проблем – дисфункцията на щитовидната жлеза. В Тирохелп те са оптимално комбинирани, така че да осигуряват значителен прием за организма, взаимно допълвайки и усилвайки полезното си действие.

Според най-разпространените теории, рискът от хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм се предопределя най-вече от хранителния прием на йод. Съвременната наука, обаче разпознава все повече фактори, които го повлияват: възраст, тютюнопушене, генетична предразположеност, етнос, ендокринни дисруптори (напр. BPA и други ксеноестрогени), някои нови лечения и лекарства (напр. имунни чекпойнт инхибитори) и др. 

По последни оценки, над 5% от тиреоидните дисфункции остават недиагностицирани. С особена сила това важи по отношение на възрастните хора, при които процентът е до два пъти по-висок. Около 2/3 от недиагностицираните тиреоидни дисфункции са видове хипотиреоидизъм (Lucas, A., et al., 2010; Diab, N., et al., 2019). По-застрашеният пол категорично е нежният, като жените са с до 10 пъти по-висок риск от хипотиреоидизъм и с до 12 пъти по-висок риск от хипертиреоидизъм в сравнение с мъжете. (Vanderpump, M., 2011; Diab, N., et al., 2019).

Действие на активните съставки:

L-тирозин 
Тирозинът се използва от тялото в комбинация с йод за производство на тиреоидните хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Затова и добавянето на L-тирозин (един от естествените изомери на аминокиселината) към диетата на пациенти с хипотиреоидизъм е честа практика.

В експеримент от 2007 година Palinkas и колектив установяват, че добавка под формата на L-тирозин води до увеличаване нивата на Т3 при 85 доброволци, поставени в стресови условия. В допълнение се наблюдават и намалени нива на TSH, чиито високи стойности обичайно се свързват с хипотиреоидизъм и хроничен стрес. Тези резултати се потвърждават и от експерименти с животински модели, при които добавъчният L-тирозин подобрява невроендокринната функция и предотвратява спад в нивата на тиреоидни хормони в условията на хроничен стрес (Wang, Z, еt al., 2012)

L-тирозинът значимо подобрява и съхранява бдителността, психомоторната функция и познавателните способности в екстремни ситуации и при хронично недоспиване(Deijenеt al., 1999; Neri, еt al., 1995). Тези ефекти вероятно се дължат на въздействието му върху редица невротрансмитери и хормони като мелатонин, допамин и/или норадреналин и биха могли да са от клинично значение за пациенти, страдащи от хипотиреоидизъм.

Куркумин 
Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на куркумина са добре проучени (Venugopal & Sudheer, 2007). Наскоро бе установено, че благодарение на тях стандартизираният екстракт от куркума може да предпазва щитовидната жлеза от увреда и по този начин да допринася за запазването на стабилни нива на тиреоидни хормони (Abdelaleem, M, еt al., 2018).

Завишените нива на T3 могат да станат причина за повишен оксидативен стрес в организма и е демонстрирано, че куркуминът ефективно противодейства на този стрес и свързаните с него увреди (Samanta, L, еt al., 2010).

Доброкачествените възли на щитовидната жлеза (тиреоидните нодули) са едно от най-често срещаните ендокринни разстройства. Скорошно изпитване от съседна Румъния показва, че добавка с куркумин значително намалява размера на тези нодули едва след 6-седмичен период на прием (Stancioiu, F, еt al., 2019).

Цинк 
Минералът цинк е тясно свързан с функцията на щитовидната жлеза по повече от един начин. Когато нивата на цинк в организма са ниски, спира образуването на THR и TSH, което води до ниски нива на T4 и T3. Цинкът също така е съставен компонент на ензима дейодиназа, който преобразува Т4 във функционален Т3. Ако в тялото има недостиг или дефицит на минерала, то образуването на Т3 е затруднено или дори невъзможно. (Baltaci, A, еt al., 2004; Khanam, S, 2018; Severo, J, et al., 2019).Известно е, че цинкът е необходим за нормалното функциониране и на Т3 рецептора и ниските нива цинк в този рецептор могат да доведат до влошена функция на хормона Т3 (Freake, H, et al. 2001).

Освен това ниските нива на цинк са свързани с повишен автоимунитет – при тиреоидни пациенти с цинков недоимък се наблюдават високи нива на анти-тиреоидни антитела – TPO и Tg (Ertek S, et al. 2010).

Редица сведения показват, че цинковият дефицит е причина за субклиничен хипотиреоидизъм. Добавянето на цинк към диетата на пациенти със синдром на Даун води до подобряване на тиреоидната функция (Napolitano, G, et al., 1990).При експерименти с животински модели е установено, че хипотиреоидизмът води до влошено усвояване на цинка (Chen, S, et al., 2005). Допълнителният цинк оказва благоприятен ефект върху нивата на тиреоидни хормони (особено общ Т3), метаболитното ниво (Maxwell, C. & Volpe, S.L., 2007) и редица съпътстващи хипотиреоидизма симптоми като депресия, намалена умствена острота, косопад, понижен апетит и кожни лезии (Betsy, A, et al., 2013).

Проучване върху 68 жени с хипотиреоидизъм от 2015 година открива, че приемът на цинк повишава нивата на свободен T3, а комбинацията между цинк и селен води до значимо понижаване на TSH и повишаване на Т4 (Mahmoodianfard, S, et al., 2015).

Селен 
Знаете ли, че щитовидната жлеза е органът с най-високи нива на селен в цялото тяло? Добре известно е, че поддържането на нормални физиологични нива на селен е ключово за правилното ѝ функциониране и превенцията на тиреоидни заболявания (Ventura, M., et al., 2017).Ниските нива на минерала влошават негативните последици от йодния дефицит (Arthur, J. R., 1991), свързват се с подостър тиреоидит, както и с най-често срещаните злокачествени тумори на щитовидната жлеза – папиларен и фоликуларен карцином (Moncayo, R., et al., 2008). Неотдавнашно срезово проучване сред над 6000 души установява, че ниските серумни нива на селен се свързват с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм (Wu, Q., et al., 2015).

Нееднократно е показано, че добавъчният прием на селен може да допринесе за понижаване на анти-тиреоидните антитела, подобряване на ултразвуковата структура на щитовидната жлеза и благоприятно повлияване на автоимунните тиреоидити, включително Хашимото (Toulis, K. A., et al., 2010; Drutel, A., et al., 2013; Ventura, M., et al., 2017).

Клинично подобрение от селениев прием се наблюдава и при пациенти с Базедова болест (Drutel, A., et al., 2013), както и при пациенти с лека до среднотежка форма на тиреоид-асоциирана офталмопатия (Ventura, M., et al., 2017).

Витамин 
Недостигът и дефицитът на витамин D са често срещани състояния, които се свързват с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото и Базедова болест. Нещо повече, редица тумори на щитовидната жлеза имат доказана връзка с нарушения в сигнализирането на витамин D (Kim, D., 2017). Честотата на дефицит на витамин D е значително по-висока при пациенти с автоимунен тиреоидит и вероятно има роля в патогенезата на техните състояния – установена е значима корелация между наличието на анти-тиреоидни антитела и недоимъка на мастноразтворимия витамин (Kivity, S., et al., 2010).

Други проучвания показват, че пациентите с Хашимото имат завишени нива на същите възпалителни молекули, чието вредно въздействие ефективно се блокира от адекватни серумни нива на витамин (Mikos, H., et al., 2017; Sun, L., et al., 2016; Makariou, S., et al., 2011)

Засега сведенията в полза на витамин D като потенциално оръжие в борбата с автоимунните заболявания на щитовидната жлеза са обещаващи. Редица клинични изпитвания установяват, че приемът на добавка с холекалциферол повлиява благоприятно нивата на анти-тиреоидни антитела и T4 (Chaudhary, S., et al., 2016; Simsek, Y., et al., 2016; Chaudhary, S., 2018).

Препоръчителна дозировка: Приемайте по 1 капсула дневно. 

Предупреждения: 
Да не се превишава препоръчаната дневна доза.
Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене. 

Противопоказания:
Продуктът не се препоръчва при бременност, кърмене и за деца под 6 години.
Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Условия за съхранение: 
Да се съхранява на сухо място, при стайна температура. 
Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. 

Производител: Plantapol, Испания.

Съставки

Състав в 1 капсула:

L-Тирозин (протеиногенна аминокиселина) - 250 мг

Екстракт от куркума (Curcuma longa, 95% куркумин) - 75 мг

Цинк (цинков сулфат – 41,66мг) - 15 мг

Селен (натриев селенит) - 100 мкг

Витамин D (холекалциферол) - 10 мкг

Помощни вещества: микрокристална целулоза (емулгатор), силициев диоксид, магнезиев стеарат (антислепващи агенти).  

Опаковка: 30 желатинови капсули

Подобни продукти

промо бюлетин

logo

Аптека24 ЕООД ще използва информацията, която предоставяте на този формуляр, за да бъде във връзка с Вас и да предоставя всички актуални оферти и новости.

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на office@apteka24.bg. Ние ще обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С кликването по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.