Sunday , 29 March 2020
Home » Здравна енциклопедия » Диабет тип 2 – как да се предпазим?
diabetic

Диабет тип 2 – как да се предпазим?

Поставянето на диагноза Диабет тип 2 е събитие, което променя дефинитивно начина Ви на живот. Ако сте изложен на риск от развитието на това заболяване имате възможността да ограничите появата на диабет с някои прости, но важни промени в стила си на живот. Кои са няколкото прости стъпки, с които можете да предотвратите развитието на заболяването?

1. Поддържайте редовна физическа активност, подходяща за Вашия организъм
Движението е крайъгълен камък на здравословния начин на живот. Поддържането на редовна физическата активност подпомага дейността на ендкокринната система и понижава повишените нива на кръвната захар чрез увеличаване на инсулиновата чувствителност на тъканите. Тази естествена способност за повлияване функциите на ендокринната система се стимулира лесно чрез редовни физически упражнения. Точно както една машина, която ръждясва когато не се използва, така и тялото Ви не функционира правилно при липса на движение. Накарайте тялото Ви да се движи редовно и то ще Ви се отблагодари бързо.
2. Спазвайте подходящ хранителен режим
Включете повече фибри и пълнозърнести храни в диетата си. Всеизвестно е, че фибрите регулират чревния пасаж и са естествен лаксатив, но освен това те подпомагат и контрола на кръвната захар. Причината за това е, че пълнозърнестите храни се усвояват по-бавно и равномерно от организма ( притежават по-нисък гликемичен индекс) и по този начин се избягват резките колебания в нивата на инсулина и кръвната захар. Въглехидратите от пълнозърнестите храни са един чудесен енергиен източник и трябва редовно да присъстват в дневното меню. Започнете промяната в хранителния режим като включите необходимите количества пресни плодове и зеленчуци, бобови, ядки и др.
3. Редуцирайте наднорменото тегло
Наднорменото тегло води до развитие на инсулинова резистентност. Това означава, че въпреки наличието на нормално количество инсулин, тъканите са резистентни на неговото действие и глюкозата не може да се оползотвори от клетките. Така нейното ниво в кръвта остава високо, стимулира се допълнително отделяне на инсулин от панкреаса и се затваря порочния кръг на нарушена въглехидратна обмяна. С нормализирането на телесното тегло чувствителността на тъканите към инсулина се възстановява и рисковия фактор е отстранен.
4. Не очаквайте промените към здравословен живот да се случат за един ден
Не подхождайте драстично към излишните килограми и физическата активност. Слушайте тялото си и променяйте стила си на живот постепенно. Бъдете последователни и целенасочени в промяната и резултатите няма да закъснеят.

Прочети също

chlorofresh_apteka24

Как да бъдем супер свежи и приятно ухаещи 24 часа в денонощието?

Всеки иска да ухае приятно по 24 часа в денонощието, без да се притеснява, че ...